Incepand cu saptamana a 12-a de gestatie uterul gravid trece de simfiza pubiana, iar burtica de viitoare mamica incepe sa prinda forma. In cea de-a 20-a saptamina de gestatie fundul uterin ajunge la nivelul ombilicului si creste pana la furculita sternala in saptamana a 37-a, dupa care coboara 2-3 cm inainte de nastere.

Forma burtii nu depinde de sexul copilului precum se credea pana nu de mult ci de 3 factorii: cat de plinuta era femeia inaintea sarcinii, pozitia copilui in uter – verticala sau orizontala (pozitii cunoscute sub de denumirile de craniana, pelvina si transversa) si nu in ultimul rand de tonusul musculaturii abdominale.

Femeia insarcinata trebuie sa adopte un nou stil vestimentar, adecvat sarcinii care sa nu puna presiune asupra fatului, dar care sa sustina uterul.

Igiena pielii

Tesutul tegumentar este supus unor modificari majore, acesta trebuind in permanenta sa se adapteze volumului uterin. In plus in aceasta perioada are loc o latire a bazinului si organismul formeaza depozite adipoase in zone predominente- fese, coapse si paravertebral.

Astfel pielea trebuie protejata impotriva aparitiei vergeturilor si a celulitei cu creme special destinate acestei perioade, incepand cu luna a 4-a de sarcina. Femeia trebuie sa acorde o atentie speciala sanilor, abdomenului, feselor si a coapselor, acestea fiind zonele cele mai predispuse la probleme inestetice.

Este indicat sa se foloseasca produse pentru piele sensibila atat pentru fata cat si pentru corp.Produsele destinate special femeilor insarcinate nu contin corticoizi,parabeni si conservanti si sunt testate a fi fara efecte secundare asupra fatului .

De evitat…

În timpul sarcinii trebuie evitate eforturile prelungite, orele de lucru în picioare, alcoolul, fumatul activ sau pasiv.

Raporturile sexuale se pot desfăşura în general normal cu mici atenţii: să nu provoace durere, sângerări sau contracţii, să nu fie foarte solicitante, poziţiile să fie adaptate sarcinii, iar din luna a 7-a sexul trebuie să fie protejat prin folosirea prezervativului.

13664279_1065558873530845_161452447_nAlimentatia

Dieta din timpul sarcinii poate fii un deziderat greu de atins datorita multitudinii de probleme carora trebuie sa le faci fata, precum greturi, varsaturi,pirozis si bineinteles poftelor.

Poftele din timpul sarcinii sunt doar inventii ale propriului tau subconstient: toata viata te-ai abtinut de la anumite mancaruri ca sa nu iti strici silueta iar acum a sosit momentul – oportunitatea sa mananci ce vrei si cat vrei pentru ca esti gravida.

Alimentatia corecta in perioada prenatala este foarte importanta deoarece este necesara cresterii copilului,dezvoltarii normale a creierului,reducerii riscului defectelor congenitale si formarii unui sistem imunitar puternic.

Necesarul caloric al unei femei cu varsta intre 19-26 ani este in mod normal (inafara sarcinii) de 2000-2400kcalorii/zi in functie de metabolismul propriu.Acest necesar este mai scazut la femeile peste 26 ani fiind de 1800-2200 kcalorii/zi ,bineinteles si in functie de activitatea fizica depusa(sedentar sau activ).

In timpul sarcinii trebuie sa se renunte la ideea preconceputa din popor: „trebuie sa mananci cat pentru 2!”. Da -mananci cat pentru doi, dar asta nu inseamna ca trebuie sa mananci dublu!

In primul trimestru de sarcina nu trebuie crescut aportul caloric in nici un fel. Doar in trimestul al II-lea si al III-lea de sarcina trebuie cresut aportul caloric cu 300 kcalorii/zi (adica un maxim de 15-20%in plus fata de cat obisnuiai sa mananci inainte de sarcina).

Sportul in timpul sarcinii consuma 100calorii/30minute de efort moderat – ceea ce ofera beneficiul unei gustari in plus .

O femeie care obisnuia sa fie activa inainte de a ramane insarcinata si care in timpul sarcinii devine sedentara nu are voie sa isi mareasca consumul caloric in aceasta perioada ( se accepta maxim 2000kcalorii/zi).

Femeia insarcinata pe langa acest aport caloric deosebit de important trebuie sa aibe si un aport suplimentar de acid folic si fier, recomandandu-se preparatele polivitaminice si minerale speciale pentru aceasta perioada.

In timpul sarcinii kilogramele in plus nu trebuie sa depaseasca :

  • 2-3 in primul trimestru
  • 4-5 in al doilea trimestru
  • 4-5 in al treilea trimestru de sarcina.

 

Atentie daca cumva in primele luni de sarcina datorita greturilor ati slabit in greutate acest calcul se face pornit de la greutatea la care ati ajuns si nu cea dinaintea sarcinii!!!!

Acest calcul este valabil doar femeilor care au greutatea ideala pentru inaltimea lor. Se accepta variatii de la 6 kg pana la 20 kg greutate luata in sarcinata in functie de indicele de masa corporala al fiecarei femei. Astfel o femeie inalta si cu o greutate mai mica decat cea ideala inaltimii sale poate lua in greutate chiar si 18-20kg, fiind normal, pe cand o femeie mignona dar plinuta pentru inaltimea ei poate lua intre 6 si 9 kg in greutate.

Alimente recomandate

  • broccoli- bogat in calciu si acid folic, vitamina C ,ajuta la absorbtia fierului
  • cereale- vitamina B
  • fasole uscata -proteine
  • lapte degresat, branza – un pahar de lapte asigura 30%doza de calciu necesara
  • banane – sursa de potasiu
  • carne – in special ficat pentru fier
  • oua – 1 ou/3zile, o alternativa de proteine
  • legume verzi (spanac,salata verde) – fier
  • paine integrala- se recomanda inlocuirea painii albe – fier si zinc
  • portocale – vitamina C, acid folic
  • alune – grasimi nesaturate
  • soia- poti urma si o dieta vegetariana atata timp cat incluzi in meniul tau alimente ca tofu de ex
  • fructe uscate – ideale pentru accelerarea tranzitului , dar bogate caloric

Probleme

In cazul pirozisului-arsurilor din stomac si esofag(pe gat) nu se recomanda tamponarea aciditatii prin ingestia de biscuitii sau lapte ci folosirea unui produs-medicament de tamponare a aciditatii.Se pot folosi fara restrictii Dicarbocalm, Rennie.

In cazul edemelor (picioarelor umflate) se adopta un regim hiposodat- adica se evita adugarea de sare la prepararea culinara, se reduc alimentele ce contin o cantitate crescuta de sodiu precum: lapte, iaurt, branzeturi, peste de mare, morcovi, spanac, telina, conopida si muraturi, mezeluri, conserve, afumaturi, masline, carnati.

Daca vreti sa aflati mai multe informatii despre acest subiect va invitam la un curs prenatal gratuit.

Informatii despre programarea acestor cursuri puteti gasi AICI.

 

×

Powered by WhatsApp Chat

× Contactează-ne pe WhatsApp